Καθυστέρηση Μισθού: Τι δικαιούται ο εργαζόμενος και πώς αντιδρά;

2025-07-14

Η έναρξη της εργασίας τυπικά ξεκινά με την υποβολή της σύμβασης πρόσληψής του εργαζομένου, στην οποία περιέχονται οι μηνιαίες αποδοχές του, ο χρόνος εργασίας του και φυσικά η ειδικότητά του. Τα όσα αναγράφονται στην σύμβαση εργασίας είναι δεσμευτικά και για τις δύο πλευρές. Ο εργαζόμενος οφείλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και ο εργοδότης να παρέχει την συμφωνημένη αμοιβή σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Από την άλλη ο εργοδότης οφείλει κατά την συμφωνηθείσα με τον υπάλληλό του ημερομηνία (δήλη ημέρα) να καταβάλει στον υπάλληλο όλες τις δεδουλευμένες αποδοχές του αλλά και κάθε χορηγία προς αυτόν. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές κατά την ημέρα που οφείλει, καθίσταται άνευ άλλου και χωρίς όχληση υπερήμερος οφειλέτης.

Περαιτέρω σύμφωνα με την υπ' αρ. 26034/695/ 2019 (B 2362) Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν τις αποδοχές των εργαζομένων αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών, αναφέροντας για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά. Η καταβολή των αποδοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Αρκετοί εργοδότες που δεν καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους τις αποδοχές τους στη συμφωνημένη ημερομηνία και, σε περίπτωση που εκείνοι αντιδράσουν, τους προτρέπουν να αποχωρήσουν αν δεν αρέσκονται σε αυτές τις συνθήκες. Δυστυχώς, αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που ακολουθούν το δρόμο της παραίτησης και μάλιστα χωρίς να λάβουν την προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση, αναζητώντας ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των 2 μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους. Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση καθυστέρησης άνω των δυο μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι η σύμβαση εργασίας του έχει καταγγελθεί μονομερώς από τον εργοδότη του και ως εκ τούτου να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, όταν μια επιχείρηση καθυστερεί τις πληρωμές των εργαζομένων της, αυτοί, έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν όχι μόνο τις αμοιβές που καθυστερούν να καταβληθούν αλλά και αποζημίωση απόλυσης, αφού η καθυστέρηση πληρωμών ισοδυναμεί με «βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», με υπαιτιότητα του εργοδότη.

Επιπλέον, όμως, εκτός από τη δυνατότητα να θεωρήσει την καθυστέρηση ως βλαπτική μεταβολή και να διεκδικήσει την προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση όπως ορίζεται στο Ν.2112/1920, ο εργαζόμενος, σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του μισθού εκ μέρους του εργοδότη, έχει στη διάθεσή του μια συστάδα μέτρων που μπορεί να λάβει, τα οποία κατατείνουν σε αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.

Ειδικότερα η άρνηση του εργοδότη να καταβάλει τον οφειλόμενο μισθό και ακόμα και η καθυστέρηση πληρωμής του, παρέχει στον εργαζόμενο τα εξής δικαιώματα:

  • Να υποβάλλει μήνυση σε βάρος του εργοδότη, είτε δια υποβολής αυτής στο οικείο αστυνομικό τμήμα, είτε δια προσφυγής στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας. Η μη καταβολή μισθού συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25%, ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού (άρθρο 1 του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995).
  • Να ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης της εργασίας του, σύμφωνα με το άρθρο 325 ΑΚ.
  • Να θεωρήσει την άρνηση ή την καθυστέρηση του μισθού ως βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, διεκδικώντας, εκτός από τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές, και την αναλογούσα αποζημίωση απολύσεως (άρθρο 56, Ν. 4487/2017) Σημειώνεται ότι με το άρθρο 58 Ν. 4635/2019 ορίστηκε ότι «Επίσης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η πέραν των δύο (2) μηνών καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.». Αυτό σημαίνει πως με καθυστέρηση άνω των δυο μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση απόλυσης από τον εργοδότη.
  • Να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη του μισθού, με άσκηση αγωγής ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, είτε με την αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής (άρθρο 48 Ν. 4488/2017).

Η καθυστέρηση πληρωμής μισθού δεν είναι ανεκτή από το δίκαιο. Ο εργαζόμενος έχει όλα τα νομικά μέσα για να προστατευθεί, είτε εξωδικαστικά είτε μέσω δικαστικής οδού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην παραμένει παθητικός και να αναζητά έγκαιρη νομική καθοδήγηση.


*** Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία με θέματα εργατικού δικαίου και μπορεί να σας συνδράμει αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε ζήτημα σας αφορά. Για περαιτέρω νομικές συμβουλές ή για την ανάθεση της υπόθεσής σας στο γραφείο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.